Ruokaillaan yhdessä

Mikä hitsaakaan perhettä paremmin yhteen kuin perheen yhteiset ruokailut? Ennen vanhaan kotiäitinä toiminut perheen ahkera ja osaava emäntä teki kaiken kotona valmiiksi, kun lapset olivat koulussa ja isäntä töissä. Nykyään tilanne on monesti toisenlainen, sillä myös perheen äidillä on usein omat säännölliset menonsa. Jokainen perheenjäsen voi käydä töissä tai koulussa, joten yhteistä aikaa on vähän. Käytännössä perheen saaminen samanaikaisesti yhteisen pöydän ympärille on toisinaan todella vaikeaa.

Yhteisen ajan ja aterian tärkeä merkitys

Säännöllinen yhteen kokoontuminen tuo aina paitsi iloa, myös vahvistaa tehokkaasti ihmisten välisiä suhteita. Yhteenkuuluvuuden tunne ja vapaus ilmaista itseään on todella tärkeää perheenjäsenten keskuudessa. Ihmisiä ympäröivä arki on monesti niin kiireistä, ettei yhteisille kokoontumisille riitä aikaa. Ruokailu on ainutlaatuisen tärkeä hetki vahvistaa perhesuhteita ja rauhoittaa pieni hetki yhteiselle maistuvalle aterialle edes kerran tai kaksi kertaa viikossa.

Ruokailuun tarvitaan ennen kaikkea joustavuutta. Perheen emäntä ei valmista enää kaikkea pöydässä esillä olevaa tarjottavaa itse, vaan toisinaan on tarpeen käyttää apuna valmisruokia tai vaikkapa herkullisia voileipiä aterian rakentamiseen. Monipuolinen salaatti on aina maistuvaa ja erittäin helppoa valmistaa. Tonnikalasalaatti, kreikkalainen salaatti tai vaikkapa kanasalaatti on hyvää, monipuolista ja täyttävää. Netti tarjoaa lisäksi nykyään todella maistuvia ja nopeasti valmistuvia ruokaohjeita.

Erityisesti lapsille säännölliset ateriat tuovat mukavaa läheisyyden ja turvallisuuden tunnetta. Monille ”Me olemme perhe ja teemme asioita yhdessä” -tavoite on todella tärkeä. Yhteinen aterialle kokoontuminen auttaa keskustelemaan tärkeistä asioista, rentoutumaan ja nauttimaan yhdessäolosta. Yhteinen ateria vahvistaa läheisyydentunnetta perheenjäsenten välillä. Yhteisellä aterialla voidaan suunnitella yhteisiä menoja ja ennen kaikkea tulevia hauskoja koko perheen lomia. Yhteisellä aterialla voidaan avautua myös silloin, kun jokin asia painaa ja tarvitaan neuvoja tai rohkaisua. Yhteiselle aterialle voidaan myös vain kokoontua syömään ja ihastelemaan yhdessä, että ”mistä näin hyvä ruoka on valmistettu?”

Jokainen perhe on erilainen, joten myös jokainen ateria koostuu erilaisista raaka-aineista. Yhteisellä aterialla rakkaiden läheisten seurassa on mukavaa tutustua uusiin makuihin ja keskustella halutessaan myös esillä olevan ruoan mausta, raaka-aineesta, rakenteista ja valmistuksesta. Syödään yhdessä, se kannattaa!